Saturday, 24 Jul 2021

Phase of Meiosis

The crossing over of homologous chromosomes occurs in prophase I of meiosis. Prophase I of meiosis is characterized by the lining up of homologous chromosomes close together to form a structure known as a tetrad.

1.  Which of the following digestive organs secretes maltase, sucrose and lactase?

a. Mouth

b. Stomach

c. Liver

d. Small

2. These organelles are present in animal cell but absent in plant cells. They form star-like structures called asters at the poles of the spindle. These are the ___________?

a. Chromosomes

b. Spindle fibers

c. Centrioles

d. Cell

3. A cell has 12 chromosomes. How many chromosomes will each daughter cell have at the end of mitosis?

a. 24

b. 3

c. 12

d. 6

4. Sperm cells are produced in the testes of male animals while egg cells are produced by the female animals in their __________?

a. Fallopian tube

b. uterus

c. ovary

d. cervix

5. Which stage of mitosis is characterized by the alignment of chromosomes at the equatorial plate?

a. Interphase

b. Prophase

C. Metaphase

D. Anaphase

6. How many sperm cells will be produced by four secondary spermatocytes undergoing meiotic division?

a. 8

b. 16

c. 32

d. 64

7. Which of the following phases of mitosis precedes cytokinesis?

a. Anaphase

b. Telophase

c. second interphase

d. a and b

8. Which of the following statements about sexual production differentiates it from asexual production?

I. Each parent contributes ½ of the generic material for the offspring.

II. Only one parent is involved.

III. Offspring are identical replica of parent.

IV. Variation is introduced in the members of the species.

a. II and II            b. I and IV           c. I and III            d. II and IV

9. Which of the following statements about spermatogenesis and oogenesis is/are TRUE?

I. Spermatogenesis produces four very small spermatozoa/sperms but of similar size.

II. Oogenesis produces 1 big cell and 3 small polar bodies that disintegrate.

a. Statement I    b. Statement I and II       c. Statements II               d. neither I nor II

10. During what phase of meiosis does the crossing-over of homologous pairs of chromosomes occur?

a. Prophase 1

b. Metaphase 1

c. Anaphase 1

d. Telophase 1

Ans:

1. A

2. C

3. A

4. C

5. C

6. B

7. D

8. C

9. B

10. A

Image: Pexels

YOU MAY ALSO LIKE:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *